Ook wel hard zuurstofdoorlatende contactlenzen genoemd. Deze lenzen zijn er tegenwoordig in allerlei nieuwe materialen en pasvormen. Het draagcomfort is aanmerkelijk verbeterd en op langere termijn zijn het meestal de voordeligste lenzen. Ze gaan namelijk vaak veel langer mee dan zachte lenzen. Ook voor mensen met sterkere cilinders zijn er veel meer mogelijkheden bij dit type contactlens.
Eigenschappen vormstabiele lenzen
Harde vormstabiele contactlenzen zijn sinds de jaren ’60 beschikbaar op de Nederlandse markt. De eerste lenzen werden gemaakt van PMMA (Perspex). Dit laat geen zuurstof door. Sinds begin jaren ’80 zijn er zuurstofdoorlatende materialen op de markt. Deze materialen hebben vele voordelen zoals een beter draagcomfort, een betere stofwisseling van het hoornvlies en daardoor ook een betere afwisseling met een bril. De PMMA lens wordt vrijwel niet meer aangepast en is vervangen door de zuurstofdoorlatende lenzen.
Comfort
De lenzen drijven op het traanvocht vlak voor het hoornvlies (het transparante oppervlak van het oog). Door de knipperslag beweegt de contactlens. Hierdoor wordt bij elke knipperslag het traanvocht achter de lens ververst. Een goede verversing van tranen is noodzakelijk. Het hoornvlies kan hierdoor zuurstof uit het traanvocht onttrekken en haar afvalstoffen afscheiden. Omdat de rand van de vormstabiele contactlens iets verder van het oog af ligt en de beweging meer is dan bij de zachte contactlens is de gewenningsperiode langer. (2 weken) Ook is de kans op een vuiltje achter de lens hierdoor iets groter dan bij een zachte lens.
Tegenwoordig blijft de ontwikkeling van deze contactlenzen nog steeds doorgaan, door precieze meetmethoden en computergestuurde draaibanken is het mogelijk geworden om exact maatwerk af te leveren. De contactlenzen worden met een nauwkeurigheid van 0.05 mm aangepast.
Vormstabiele contactlenzen hebben uitstekende optische eigenschappen en vanwege de stabiele vorm zijn ze ook bij uitstek geschikt voor cilinder afwijkingen of onregelmatig gevormde ogen. Ook voor het op lossen van leesproblemen in combinatie met contactlenzen gaat de voorkeur uit naar harde vormstabiele lenzen. Er diverse soorten bifocale- en multifocale contactlenzen leverbaar.
Vervanging
Tijdens het dragen raken vormstabiele contactlenzen bekrast en vervormd. Ook het hoornvlies verandert, net als de rest van ons lichaam. Hierdoor is een vormstabiele contactlens op een gegeven moment aan vervanging toe. Een langzaam wijzigende hoornvliesvorm en de hierdoor geleidelijk incorrecte verlopende pasvorm van de contactlens wordt door de drager vaak niet bijtijds opgemerkt. Een niet correct passende vormstabiele contactlens kan tot (tijdelijke) vervorming, beschadiging of zelfs tot (blijvende) littekenvorming van het hoornvlies leiden. Wij adviseren daarom dan ook om minimaal 1x per jaar uw harde lenzen te laten controleren.
Zuurstofdoorlatendheid
Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat een zuurstofdoorlatende contactlens na ongeveer 2 jaar beduidend minder zuurstof doorlaat. De microscopisch kleine gaatjes in het materiaal slippen dicht. Hoe mooi de lens er ook uitziet na 2 jaar dragen, de veel mindere zuurstofdoorlatendheid is een feit. Voor de gezondheid van het oog en de zekerheid om in lengte van jaren lenzen te blijven dragen is het daarom verstandig de vervangingstermijn hierop aan te passen.