Hier willen wij u graag een overzicht bieden van de verschillende disciplines binnen ons optiekbedrijf en wat u daarvan mag verwachten.
De Optometrist en Contactlenzen
De optometrist levert oog zorg op maat. Hij houdt zich bezig met de zorg voor het oog in de ruimste zin van het woord. Tot de taak van de optometrist behoren oogmetingen, het opsporen van afwijkingen of ziektes aan het oog en het aanmeten van brillen. Op het gebied van contactlenzen maakt hij gebruik van de nieuwste ontwikkelingen, zoals mulitifocaal, monovisie en de hoogst zuurstofdoorlaatbare materialen. Ook voor medische problemen kunnen speciale contactlenzen een oplossing bieden.
Binnen de Nederlandse gezondheidszorg heeft de optometrist zich ontwikkeld tot een volwaardige beroepsgroep op het gebied van oog zorg. Op dit moment zijn er een zo’n achthonderd optometristen met een opleiding op Hbo-niveau, maar dat aantal groeit gestaag.
HBO-optometrist is een wettelijke erkende beroepsgroep binnen de gezondheidszorg. De optometrie is een door het Ministerie van Volksgezondheid erkende professie binnen de eerstelijns oog zorg . Door bepaalde taken over te nemen van de oogarts, zorgen de optometristen voor kortere wachtlijsten bij ziekenhuizen.
Meer info: www.optometrie.nl
De Opticien
De gediplomeerde opticien (opleiding 4 jaar) stelt de brekingsafwijking van het oog (=sterkte) vast met behulp van vaak geavanceerde meetapparatuur. Hij adviseert bij de aanschaf van een montuur en glazen. Daarbij houdt hij rekening met onder meer de vorm van uw gezicht en uw wensen. Hij bestelt de gewenste glazen en plaatst die in het nieuwe montuur. Het slijpen van glazen is nauwkeurig werk, waarbij ondanks de moderne slijpcomputers die gebruikt worden, veel vakmanschap vereist wordt. Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering en de kwaliteit van de monturen en glazen. Hij onderhoudt contact met collega’s, huis- en oogartsen. Als opticien verricht hij dus alle werkzaamheden om u aan een passende bril te helpen. Dat is enerzijds behoorlijk technisch en precies werk, anderzijds moet hij modebewust zijn en gevoel voor stijl hebben.
Meer info: www.nuvo.nl
De ANVC-contactlensspecialist
Het beroep van contactlensspecialist is, in tegenstelling tot dat van oogarts of optometrist, helaas nog niet beschermd. Iedereen mag zich dus contactlensspecialist noemen, contactlenzen aanmeten en verkopen.
Zo herkent u een ANVC-contactlensspecialist:
- U herkent de ANVC-contactlensspecialist aan het ANVC-schild.
Alleen de ANVC-contactlensspecialist zal u na een gedegen vooronderzoek, een objectief advies kunnen geven over welke contactlenzen voor uw ogen en omstandigheden het beste resultaat zullen geven. - Een ANVC-contactlensspecialist heeft zich, na de Mbo-opleiding tot opticien, nog enkele jaren verder gespecialiseerd tot contactlensspecialist en daar met goed gevolg eindexamen in gedaan.
- De ANVC-contactlensspecialist is dan ook in staat om alle voorkomende vormvaste en zachte contactlenzen aan te meten en de consument te begeleiden.
- Daarnaast is de ANVC-contactlensspecialist opgeleid om afwijkingen van het oog, met name van het voorste segment, te onderkennen en indien nodig de consument te verwijzen naar een optometrist of oogarts.
- De ANVC-contactlensspecialist is verplicht om het kennisniveau op peil te houden en volgt hiertoe jaarlijks diverse bij-/nascholingen.
Meer info: www.anvc.nl